Untitled Document

I was born in Hanoi, Vietnam.
When I was 12 years old, I moved to Germany “for a better education,” as told by my father. At the time, it was very difficult for me to find friends in the new country with a totally different language and culture.

Integrating into the culture was hard. At school, most kids had already established great friendships, which made it harder on me because I was jumping from one school to another school due to Germany’s system ( elementary (Hauptschule )- secondary ( Realschule ) – Gymnasium ( Highschool ).


After trying all the sports (table tennis, basketball, football and volley ball), I finally found dancing when the school’s dance club was auditioning for new talents.


Before, I didn’t know ballroom dancing even existed. For my parents, dancing was just a luxury for the people who had money. I grew up in a very poor family; everyone would depend on the small amount of money that came from my parents selling food on the street.

bio1
Untitled Document

My siblings and I had to wake up at 5AM everyday to help set the place where my mother sold soup for the whole day.  So it was almost impossible for me to convince them that dancing was a sport and was what I liked to do. It was a tough fight, so I will proudly advise that anyone who chase their dreams to fight hard for it.

It’s normal for parents to want their kids to have a better life than they did, but sometimes because of this, they don’t accept their kids’ special talents. I’m not saying anything bad about my parents, they are great… I love them… without them I wouldn’t have had many opportunities in the past.


I moved to Germany, learned German as a second language, and took the new European culture as new inspiration to my life (it mixes well with Asian/Vietnamese culture and lifestyle). I received so many opportunities to travel around the world through my dancing. It showed me how much you could learn from other people with different cultures and mentalities, and it gave me the courage to begin a new life in America as an artist with new hopes and new achievements.


Before I learned how to dance I was very shy. I was not able to participate in a crowd because I was very scared of people judging me for being different. But dancing doesn’t judge who and how old you are. Dancing made me more confident and gave me a strong will and a discipline to conquer and persevere through all my life problems. It encouraged me to dream and push me work harder for what I believe in. Every day is a challenge to make the right choice for your life and I can only say it for myself that DANCING has been always the best mentor. We all have problems in life… many people look to escape from it all, but I learned how to deal with it and to discover myself every day. We can only be happy and survive if we accept who we are and deal adversity. I believe in changing for the better and making other people around us more comfortable and happier with us.

I don’t know how far I can go with my dreams, but one thing I can state now is: as long you believe in yourself and in what you are doing, you´ll make it!!!


There are shorter and longer ways to go, but if you are ready to go for your dreams, your dream will be ready to welcome you.

Every dream can come true.

DANCE EDUCATION AND RESULTS
1994 - Dance education in Standard and Latin in Dance education center Stuttgart, Germany
1998 - Start to compete international competition representing for Germany
1999 - South German Champion in International Latin ( Cha Cha, Samba, Rumba, Paso Doble and Jive) and Ballroom ( Waltz, Tango, Foxtrot, Viennese Waltz and Quickstep )
2000 - Change the dance education to London.
Coaching teachers: Tone Nyhagen, Espen Salberg, Olga Müller Omeltchenko, Hans Reinhardt Galke, Ralf Lepehne and Donnie Burns
2001 - Member of the German National Team under 11 best dance couples of Germany. Dance Workshop in Jazz , Ballet and Hip Hop from specialist
2002 - Started teaching and coaching lessons for competitive couples in Germany. Teaching license from International Dance Sport Federation IDSF
2004 - Go back to Vietnam in recommendation of Shawn Tay ( Presidium member of World Dance Sport Federation WDSF) to introduce Vietnam to join the WDSF.
- Teaching different dance sport lectures in Vietnam
2005- 2007 - Competition Tour through Europe and Asia. Finalist of: Belgium Championship, Holland Championship and Singapore Lion City Championship in International Latin.
2008 - Opening the first Believe & Dance Studio in Saigon ( Quan Phu Nhuan ) Vietnam,
- Traveling between Vietnam and USA for keep up my own dancing in USA and teaching in Vietnam
2008 - 2009 – Decide to move to America , concentrating on my own competition dancing and teaching Ballroom, Jazz, Hip Hop and competing in professional Ballroom.
2010 - Participate in most US favorite reality dance TV Show ” So You Think Can Dance ” on FOX top 40
- 1st time appearing in vietnamese community Entertainment business in California ;
- Judging a vietnamese reality dance TV Show ” You Can Dance ” on SBTN ( ASIA Entertainment )
2011 - Judging a vietnamese reality dance TV Show ” A Dancing Dream ” on Vietface TV ( Thuy Nga Paris by Night Production and Dancesation Production)
- Ballroom and Hiphop Fusion choreography work
2012 – Grand Opening BeliEVE & Dance Studio in Garden Grove , CA
2013 - Beginning the cooperation between BeliEVE & Dance Studio with Lion Star ( Singing School ) Music Production
- Organizing 1st Talent Show ” Uoc Mo Va Toi ” = Dreams And Me. A Showcase with new talented singers and dancers in all ages
- Sept. 20th kids Dance Talent Show ” Vu dieu Ti Hon ” . A Showcase for kids from 4-15 years old
- Choreographing work for Vstar 2013 Top 12 ( Paris By Night Production ) Opening number : Ngoi sao den nay/ Fame
2014 - singing and dancing performance tour in Europe and Australia
- performing for World Beauty Contest " Mr. & Mrs. Vietnamese Continents in Las Vegas "
- Working for Vstar 2014 ( Vietface & Paris By Night Production ) Singing contest
2015 - performing for Paris By Night 115

 


Untitled Document

DANCE BIOGRAPHY ( VIETNAMESE )


Sinh ra tại Hà nội, Việt nam và đến nước Đức “để hưởng thụ một nền giáo dục tốt hơn” như cha tôi hay nói, đã không phải là một điều dễ dàng cho một đứa trẻ 12 tuổi, xung quanh là một môi trường văn hóa, ngôn ngữ, và con người hoàn toàn xa lạ.

Bọn trẻ con khác đều có những người bạn cũ từ tiểu học, còn tôi, không chỉ là một đứa trẻ Á châu xa lạ mà còn liên tục là “đứa trẻ mới” do luôn chuyển trường bởi cơ cấu hệ thống giáo dục Đức, từ trường cơ sở Hauptschule, đến trường phổ thông Realschule và trung học Gymnasium. Hẳn nhiên, tôi gặp cả đống vấn đề với môi trường văn hóa xung quanh mình. Và khi ngôn ngữ không giúp được nhiều, tôi tìm đến ngôn ngữ của vận động cơ thể. Tôi đến với mọi thứ, thử qua mọi môn thể thao từ bóng bàn, bóng rổ, đá bóng cho đến bóng chuyền, và cho đến khi này, vẫn không hoàn toàn biết đến sự tồn tại của cái gọi là môn khiêu vũ. Khi ấy, câu lạc bộ khiêu vũ của trường tiểu học có đợt tuyển môn sinh năng khiếu, tôi đến, và tìm được điều mình cần ở đó.

bio2
Untitled Document

Đối với cha mẹ tôi và thế hệ của họ, khiêu vũ khi ấy vẫn là hiện thân của lối sống xa xỉ trưởng giả chỉ dành cho giới thượng tầng xã hội – cái đẳng cấp mà chúng tôi không thuộc về. Khi ấy, cả đại gia đình đang sống dựa vào từng đồng có được từ công việc quán ăn bên đường của cha mẹ tôi. Tôi còn nhớ những buổi sáng thức dậy từ 5 giờ sáng, lục tục cùng anh trai và hai chị gái để kê bày bàn ghế, làm nên một cái quán ăn dã chiến nơi mẹ tôi đứng bán trong ngày. Hẳn nhiên, đã không phải là điều dễ dàng để thuyết phục họ rằng khiêu vũ là một môn thể thao, và nhất là con trai họ muốn học chơi môn thể thao đó.

Đó đã là cả một cuộc “đấu tranh” thật sự để được làm điều tôi biết mình muốn. Và nếu ngày nay, nếu có ai đó nói với tôi về những ước mơ huyễn hoặc nhất của họ, tôi sẽ tự hào mà khích lệ cho mọi cuộc đấu tranh cần có, bởi tôi là kẻ đã được tưởng thưởng cuối con đường.

Hẳn nhiên, bậc phụ huynh nào cũng muốn điều tốt nhất cho con cái họ, đạt được hết những gì chính họ đã bỏ lỡ, và một cuộc sống tốt hơn. Nhưng đôi khi, chính điều này khiến họ tảng lờ, hoài phí những hoài bão, động cơ và năng khiếu tự nhiên bên trong đứa trẻ. Mọi thế hệ sau đều phủ nhận thế hệ đi trước bằng cách riêng của họ, nhưng đó không hề là chỉ trích, và đặc biệt, tôi vẫn hãnh diện về cha mẹ tôi – những bậc phụ huynh tuyệt vời đã cho tôi tất cả những món quà quý báu nhất của cuộc sống. Tôi yêu họ. Họ mang tôi đến nơi tốt nhất cho tôi, nơi tôi tìm thấy đam mê ý nghĩa nhất trong đời, nơi tôi học vỡ vạc những chữ đầu tiên ngôn ngữ thứ hai của mình. Nền văn minh Âu-châu-mới cho tôi nguồn cảm hứng, một nền văn hóa đa chủng hài hòa Âu-Á, giữa giá trị truyền thống và lối sống văn minh.

Với khiêu vũ, tôi đã đi khắp nơi trên thế giới, đến nhiều thành phố, nơi tôi học và đón nhận trải nghiệm cuộc sống qua những con người, những môi trường cội rễ văn hóa khác nhau, và cả những hệ tư tưởng phong phú bất ngờ. Tất cả những điều này trở thành một động cơ lớn lao cho tôi đầy đủ tự tin khi quyết định bắt đầu một chương mới tại Mỹ – chuyến đi mà hành trang là những hi vọng mới, và chắc chắn là những thành quả mới.

Người ta sẽ không bao giờ biết được chuyến đi của những ước mơ có thể kéo dài bao xa, nhưng nếu có một thứ gì tôi biết chắc, đó là chừng nào niềm tin còn được đặt vào chính bản thân mình và mọi việc mình làm, tôi chắc chắn sẽ chinh phục được phía cuối con đường!!!

Có những con đường ngắn, có những quãng lộ dài, nhưng được bước về phía những ước mơ, những ước mơ sẽ chờ đợi. Và khi bạn đến cuối con đường chinh phục, chúng sẽ không còn chỉ là Ước Mơ.
Và điều này xảy đến với mọi Ước Mơ.

 

DANCE EDUCATION AND RESULTS
Trình độ Và Thành tích Thi đấu
1994      Học khiêu vũ dòng Standard và Latin tại trung tâm huấn luyện khiêu vũ Stuttgart, Đức.
1998      Bắt đầu đại diện Đức thi đấu các giải quốc tế.
1999      Vô địch Giải Trẻ Toàn Miền Nam nước Đức, Nội Dung Latin       (Cha Cha, Samba, Rumba, Paso Doble and Jive)  và Ballroom ( Walz, Tango, Foxtrott, Viennese Walz and Quickstep )
2000    Chuyển đến tập luyện tại London với các Huấn luyện viên: Tone Nyhagen, Espen Salberg, Olga Müller Omeltchenko, Hans Reinhardt Galke, Ralf Lepehne ( đều đã từng là Vô địch Thế giới nhiều nội dung )
2001     Gia nhập đội tuyển quốc gia Đức, dưới 11 đôi nhảy xuất sắc nhất nước Đức. Tham dự tập huấn các thể loại Jazz, Ballet và Hip Hop với các chuyên gia.
2002      Bắt đầu giảng dạy và huấn luyện thi đấu cho các cặp vận động viên của Đức với bằng huấn luyện viên do Liên đoàn Khiêu vũ Đức cấp.
2005- 2007 Thi đấu vòng quanh Châu Âu và Châu Á. Vào chung kết tại giải Vô địch Bỉ, Hà-lan, và Singapore Lion City với nội dung Latin.
2008    Thi đấu các giải ở Mỹ với một số thành tích như sau:
2009     Tham dự show “Champion of the Dance” và lưu diễn vòng quanh Chicago, Seattle, Los Angeles, New York (1 buổi diễn tại Broadway)
2010      Hiện đang giảng dạy Ballroom, Latin, Jazz, Hip Hop và thi đấu hệ chuyên nghiệp nội dung Ballroom và Latin tại Mỹ, châu Âu và châu Á
2010     Tham dự chương trình truyền hình thực tế nổi tiếng tại Mỹ: You Can Dance ở vai trò giám khảo.
2010      Tham dự vòng tuyển chọn cho chương trình truyền hình thực tế nổi tiếng của kênh FOX “So You Think You Can Dance Season 8” với 3000 thí sinh tại New York và lọt vào top 40 để đến Las Vegas tham dự vòng trong.
2011     Vào vòng chung kết chương trình So You Think You Can Dance Season 8 sau top 20
2012 – Khai Trương truong nhảy đào tạo thiếu nhi và người lớn các lứa tuổi GrandOpe BeliEVE & Dance Studio in Garden Grove , CA
2013 -  Hợp tác lần đầu tiên giữa BeliEVE & Dance Studio và Lion Star ( Singing School ) Music Production
- Tổ chức lần đầu tiên Show Tài Năng ” Ước Mơ Và Tôi “. Một biểu diễn cho những ca sĩ và nhân tài mới được đào tại hai trường  BeliEVE & Dance Studio và Lion Star ( Singing School ) Music Production.
-  Sept. 20th một Show biểu diễn cho các bé nhỏ từ 4- 15 tuổi học tại trường BeliEVE & Dance Studio ” Vũ Điu Tí Hon “ 
- Vstar 2013 dựng bài mở đầu cho 12 thí sinh của Vstar. MỘt Chường Trình quay và phát hành của Trung Tâm Thuý Nga và Vietface TV.

Results in USA Thanh Tran – Zoya Altmark 

September 2008 
-   2nd in Atlantic City Open Rising Star International Latin
-   3rd in Olympic Stars Canada Open

October 2008                                                                  
-   2nd in New Jersey State Open Rising Star International Latin
-   2nd in New Jersey State Open World Open Latin

November 2008 
-   1st  in Commonwealth Open Rising Star International Latin
-   4th  in Commonwealth Open International Latin…..

2009          
-     3rd in Washington DC Open Rising Star International Latin
-     5th in Washington DC Open International Latin
-     5th in Maryland International Latin
-     5th in Heritage North Carolina Open
-     1st in Tri- State Challenge
-     1st in Empire State Open Latin
-     2nd in Capital Dancesport Championship
-     2nd in Atlantic City Open Latin
-     5th in Singapore Open Latin Championship
-     Semifinal in London Latin Open Championship
-     Broadway Show experience
-     1st Boston Open Latin Championship
-      Semifinalist in German Open Championship